Att utöva skyddsjakt med luftgevär

Alla som är jägare vet att det finns något som bär namnet skyddsjakt. Dock kan det vara mindre känt för alla de som bara innehar ett luftgevär eller en luftpistol. Det trots att skyddsjakt är något som du får utöva med just den typen av vapen.

För den sakens skull är det inte alls fritt fram att börja skjuta fåglar och andra djur precis som du vill. Här måste du ansöka om tillstånd innan du kan ägna dig åt skyddsjakt. Det gör du hos länsstyrelsen, som sedan ger sitt medgivande eller avslag. Om giltiga skäl finns blir det givetvis bifall.

Vad är skyddsjakt

Kanske är det heller inte många utan jägarexamen som vet vad skyddsjakt är. Här handlar det om att du får använda luftgevär för att bli av med djur som skadar allmännyttiga intressen.

Ett mycket bra exempel på det är när råttor, andra gnagare eller fåglar göra stor skada på bondens säd. Det kan vara ett legitimt själv för att få tillstånd för skyddsjakt med luftvapen.

Utöver det finns även fler olika exempel. Ett sådant är om björnar slår för många renkalvar. Skyddsjakt får givetvis också utföras med vanliga jaktvapen avsedda för det djur som ska skjutas.

Bäst luftgevär och ammunition för skyddsjakt

Vare sig det gäller luftpistol eller gevär beter sig alla vapen av olika typer på samma sätt. Även den ammunition som du använder har samma egenskaper. Det bästa du kan göra är att välja ett gevär du kan ladda med flera skott av bra fabrikat.

När det gäller ammunition finns det vanliga skott med kaliber 4,5 mm eller 5,5 mm. Du som vill ha bättre riktning på skottet och balans, väljer ett luftgevär som skjuter med 5,5 mm. Det medan du som gillar hastighet mer än balans väljer 4,5 mm.