Att gå med i facket

För alla oss som jobbar är det en bra idé att organisera sig fackligt. Men hjälp av ett fack som hör till din bransch, kan du få stöd i vardagen när det gäller allt möjligt i arbetslivet. Beroende på vilken bransch du jobbar i, är olika fack ägnade för dig. För dig som jobbar inom statliga verksamheter är ST rätt fackförbund.

Kollektivavtal

En stor del av den fackliga verksamheten går ut på att förhandla med arbetsgivaren. Ett område är kollektivavtal, som reglerar löner och arbetsvillkor. Fackförbundet st representerar dig som arbetare, och företräder dina intressen i sådana förhandlingar. På andra sidan finns enskilda arbetsgivare och arbetsgivarförbund, och i slutändan kommer det förhoppningsvis ut ett avtal som båda är nöjda med. ST kollektivavtal innehåller sådant som ger arbetet en bättre kvalitet för dig som arbetar inom statliga verksamheter.

Juridisk hjälp

Förutom ST kollektivavtal, så finns det en hel rad fördelar med att vara medlem i facket för dig som jobbar inom staten. Ett exempel på en sådan fördel är den juridiska hjälpen som fackförbunden kan erbjuda dig. Kanske har du påpekat ett missförhållande på din arbetsplats, och din chef vägrar att vidta åtgärder för att ställa det till rätta. Kanske hotar han med att avskeda dig i samband med detta påpekande. Har du en dispyt med din chef så är det bra att vara backad från facket. Det kan vara tungt att hantera en sådan situation på egen hand, särskilt om du saknar juridisk expertis på området. Det är för situationer som dessa som facket finns där för dig.

Solidaritet

Dessutom är facket en solidarisk organisation. Detta betyder att alla som är i liknande positioner som du hjälps av att du är medlem. Förbunden finansieras med en ersättning de får genom medlemsavgiften, och alla som behöver stöttning i arbetslivet kan få hjälp, så länge de är medlemmar. Även om du alltså inte förväntar dig att själv behöva hjälp med sådant som facket kan erbjuda, så är det bra för dina kollegor i branschen om du är medlem. Ju större organisationen är, desto starkare är den, och desto bättre villkor kan förhandlas fram. Kollektivavtal ST är starkt, och det beror på medlemmarna.

A-kassa

Facket är dessutom förbundet med A-kassan. Om du skulle bli av med jobbet eller hamna mellan jobb en tid, så är A-kassan en trygghet som gör att du kan betala räkningarna även under denna period. Solidaritetsprincipen gäller även här; även om du inte tror att du själv kommer att bli av med jobbet inom den närmsta framtiden, så hjälper ditt medlemskap andra i din bransch som riskerar att förlora jobbet. För alla arbetare inom statliga verksamheter finns STs A-kassa som ett stöd när arbetsmarknaden är orolig. Att veta att det finns en backup skapar en känsla av trygghet även när du har en anställning.

Hjälp med karriären

Facket är dessutom en utmärkt hjälp även för dig som har ett tryggt och bra jobb, men som vill avancera i karriären. De flesta fack erbjuder karriärguider, med hjälp gällande vad du bör tänka på när du planerar att byta jobb eller klättra inom verksamheten. Med den kunskap som fackpersonalen besitter, är detta ett utmärkt stöd i sådana situationer.

Rabatter

Många fack, och detta gäller även ST, har flertalet samarbeten med organisationer och företag. Detta innebär att du många gånger kan få specialerbjudanden och rabatter på tjänster och varor om du är medlem. På så vis kan det faktiskt löna sig i längden. Medlemsavgiften kan visa sig var en ekonomisk investering – även för dig som aldrig utnyttjar fackets övriga tjänster. Ta en titt på fackets hemsida för att se vad de erbjuder på detta område, och låt dig inspireras.