Hemmafixarens must-have

Gillar du att hemmafixa och renovera? I så fall vet du att det inte bra krävs kreativitet, uthållighet och snickarglädje. Det krävs också verktyg. Oavsett hur kreativ du är blir det svårt att ersätta en slagborr eller ett vattenpass. Så vilka verktyg behövs för att bli en välutrustad hemmafixare? Nedan kommer en lista på verktyg och vad de kan användas till.

Spackel

Om du mot förmodan gör fel när du borrar för att du glömde använda vattenpass så kan du i vissa fall råda bot på det. Om det inte är så att en mollyplugg ätit ett hål i din vägg och ramlat ned mellan gipsskivorna som din vägg består av. Då kan det bli svårt! Annars går felaktiga borrhål att spackla över med en bra spackel. Glöm inte att sandpappra efteråt för snyggare finish! Spackel går självklart använda för andra ändamål också. Exempelvis vid tapetsering för att göra väggen som ska tapetsera jämnare innan tapeten sätts upp.

Slagborr

De flesta butiker riktade mot snickare och hemmafixare säljer varianter på slagborrar. Dock är det just varianter. Det vill säga alla fungerar inte på det sätt som en slagborr ska, alltså kunna borra hål genom alla material. En slagborr är bra att lägga lite extra pengar på så att du köper en variant som faktiskt kan borra genom alla material. För går det inte borra genom betong så går det inte och det är bara rätt slags borr som kan åstadkomma det hålet. Som hemmafixare behöver du en slagborr för att slippa kalla in någon annan som har en när din egen borr inte kan göra jobbet.

Vattenpass

Ett vattenpass är ett måste om du håller på med inredning. Sätta du upp hyllor eller tavlor vill du att resultatet blir snyggt och rakt, speciellt om du använder expanderskruvar för gipsväggar som inte går att få bort. Ett vattenpass är också utmärkt när du ska snickra saker, då du kan mäta så att allt blir rakt och därmed stadigt. Det finns många olika sorts vattenpass. Köp flera olika om du har möjlighet då det är en bra investering för att du lättare gör ett snyggt jobb med ett vattenpass.

Plugg och skruvar

Det är bra att köpa på sig olika sorters skruvar och plugg. Då har du när du behöver och slipper att vänta tills en annan dag med att göra klart ditt arbete för att du inte hade den där skruven du behövde. När du är i butiken så kolla om de har storpack av det du ska ha. Investera i olika sorters plugg och många av dem och gärna i olika storlekar. Exempelvis behövs olika plugg för trä och gipsväggar så tänk på det när du är och handlar. Det finns även olika sorters plugg för gipsväggar såsom expanderplugg eller mollyplugg samt olika gipsankare. Tänk på att tyngden på det du ska skruva upp har betydelse för vilket du väljer. Mollyplugg tål högre belastning.

Lyftutrustning

När din hemmafixning mer går åt bygghållet än inredning behövs det ofta lyftas grejer hit och dit. Bygger du exempelvis en altan eller ett växthus eller tak finns det material som är för tungt att bära själv. Samt material som ska högt upp. Då kommer en lyftutrustning väl till hands, samt kätting och lyftkrok och lyftöglor i olika storlekar samt toppögla för ett tryggt lyft. Detta behöver du investera i för att kunna forsla ditt byggmaterial till höga höjder eller lyfta tunga saker såsom betong eller glasrutor till växthustaket på ett tryggt sätt. Du kan behöva lyftögla m6 och lyftögla m16 för lyft av olika material, samt gaffellänk, schakel och lyftkätting. Det kan låta som mycket inköp och kanske höga kostnader. Men när du står där med material som behöver lyftas kommer du inte ångra dig att du köpte den där lyftkättingen så du slipper hyra lyftutrustning industri.